Kategorier
Spilregler

Canasta

Canasta er et kortspil, som er en del af rommy-familien. Spillet har eksisteret i mange år, og det er også blevet til et af verdens mest populære kortspil. Hvis du skal være spillets vinder, så kræver det, at du har en god blanding af både snedighed, taktik og held. Så læs med, hvis du vil forøge din vinderchance!

Antal spillere: 2-6

Tid: Op til 1 time

Redskaber: 2 kortspil med jokere, samt noget at skrive på/med til at fører regnskab

Spillets formål

Canasta er et pointbaseret spil med fire spillere, som spilles med to sæt af partnere. Hvis man er mere eller mindre en 4 spillere, så spiller alle deltagerne alene, og der er altså ingen partnere.

Formålet med spillet er at samle så mange kort som muligt og score point ved at sammensætte dem til gyldige Canastas.

Kortgivning

Spillet spilles med to sæt kortspil, inklusive jokere.

Hver spiller får 11 kort. Resten af kortspillet lægges mellem spillerne med billedsiden nedad, og dette er kendt som trækbunken.

Det øverste kort i trækbunken vendes om for at begynde afkastbunken.

Hvis det opslåede kort er en joker, 2’ere, rød 3’ere eller sort 3’ere, så skal et andet kort trækkes og lægges oven på det. Hvis dette andet kort igen er et af disse specielle kort, gentager processen sig, indtil et kort, der kan spilles, endelig bliver afsløret.

Kortenes værdi

KortVærdi
Joker50 point
Es20 point
8’ere til Konger10 point
4’ere til 7’ere5 point
Sorte 3’ere5 point
Røde 3’ere100 point
2’ere20 point

Definitioner

Før man begynder med at spille Canasta, så er det vigtigt at man forstår de forskellige definitioner og begreber, som indgår i spillet. Disse begreber beskrives i nedstående afsnit.

2’ere og jokere

Disse er kendt som “wild cards” og kan bruges til at repræsentere ethvert andet kort. Hvis du f.eks. har 3 dronninger og en joker, så kan jokeren være pladsholder for den manglende dronning.

3’ere

Sorte 3’ere er særlige kort i spillet og har nogle specielle egenskaber. Den sorte 3’ere fungere, som et stop kort. Når der bliver lagt en sort 3’ere i afkastbunken, så er det ikke muligt for den næste spiller at tage afkastbunken op på hånden.

Den røde 3’ere er anderledes fra den sorte. Hvis man får en rød 3’ere, så skal man, med det samme, lægge den ned foran sig med billedsiden opad, og man må herefter tage et nyt kort fra trækbunken. De røde 3’ere giver 100 point. Hvis en spiller, eller et makkerpar, får alle de røde 3’ere, så fordobles bonussen, så den giver 800 point, i stedet for 400 point.

Ægte og uægte Canasta

En ægte canasta er en kombination af 7 kort af samme værdi. Dette kan f.eks. være syv 6’ere eller syv dronningerne.

En uægte canasta er en canasta, hvor mindst et jokerkort indgår i kombinationen. Hvis du f.eks. har 4 konger og 3 jokere, vil det blive betragtet som en uægte canasta. Størstedelen af kortene i en uægte canasta skal dog være “ægte kort”. Det vil sige, at den uægte canasta må altså ikke bestå af 3 konger og 4 jokere. Jokerne skal altid være i undertal.

Pointværdien af en ægte og en uægte canasta er forskellig. En ægte canasta er 500 point værd, mens en uægte canasta kun er 300 point værd

Kombinationer

Kombinationer bruges til at færdiggøre en Canasta, og man spiller kun med kombinationer, hvis man spiller i par, og ikke som enkeltvise spillere.

Det er sjældent, at en spiller kan lægge en hel Canasta, og derfor lægger man ofte en halvfærdig Canasta (kaldes en kombination). Dette gøres for, at ens partner kan hjælpe med at færdiggøre den.

Når man lægger en kombination, så skal den bestå af mindst 3 ens kort. Man må godt inkludere “wild cards” i ens kombination, men der skal altid være et overtal af ægte kort.

Man må læggen en ny kombination ned hver gang det er ens tur. Det er en fordel at have mange kombinationer i gang, da man derved kan opnå, at få flere Canasta’er.

Åbne spillet

Når man starter en ny runder, så kan man ikke bare lægge de kombinationer ned, som man har lyst til. Man skal nemlig starte med at åbne spillet. Det er forskellig fra spiller til spiller, hvad det kræver, før de kan åbne spillet. Den kombination, som man lægger ned, skal nemlig have en minimumsværdi før man kan åbne spillet. Minimumsværdien bliver bestemt ud fra, hvor mange point hver spiller eller makkerpar har ved rundens start. Så nedstående tabel for at få et overblik over de forskellige minimumsværdier:

Point i regnskabetPoint for at åbne
Minuspoint15 point
0 – 149550 point
1500 – 299590 point
3000 – 4995120 point

At tage bunken

Hver gang en spiller tager et kort fra bunken, så skal samme spille også lægget et af deres egne kort ned i afkastbunken. Man kan dog også vælge at tage hele afkastbunken. Der gælder dog 2 regler, som skal være opfyldt, før man må tage hele bunken. Den første regel dikterer, at det kun er tilladt at tage hele bunken, hvis spilleren før har lagt et kort i bunken, som kan bruges til at lægge en kombination. Den anden regel er, at man skal have 2 kort på hånden, som har samme værdi, som det øverste kort i bunken.

Det er vigtigt, at man først lægger de kort ned, som opfylder de overstående regler. Man må først tage bunken op bagefter, at man har lagt kortene ned. Man kan på den måde sikre, at der ikke bliver snydt.

Fryse bunken

Nogle gange kan det være en fordel at fryse bunken. Det betyder, at du lægger et kort øverst på afkastbunken, hvorefter din modstander ikke må tage bunken op. Du kan fryse en bunke på 2 måder:

1) Man lægger en sort 3’er øverst på afkastbunken. I dette tilfælde, så gælder frysningen kun for den næste deltager.

2) Med en rød 3’ere eller et wild card. I dette tilfælde, så gælder frysningen for alle deltagerne.

Den eneste måde at “optø” bunken på er, hvis din modstander lægger 2 kort af samme værdi oven på det frosne kort.

Hvis det lykkes dig at fryse bunken to gange i træk, kan din modstander ikke tage afkastbunken op i resten af spillet. Dette er en stor fordel, som ofte kan føre til sejr.

Lukning

En lukning afbryder spillet, og det kan være et taktisk træk som bruges, hvis man har flere point en modstanderparret/modspillerne.

Hvis man ønsker at lukke spillet, så skal man makkerparret have mindst 2 Canasta’er samlet set. Har man det, så kan man vælge at lukke. Hvis man skal lukke et spil, så skal man kunne lægge sine resterende kort ned i kombinationer, og det sidste kort lægges oveni afkastbunken. Man er ikke tvunget til at lægge et kort i afkastbunken, hvis man kan benytte alle sine kort til at lægge kombinationer.

Der gælder dog en speciel regel, hvis man sidder med nogle sorte 3’ere på hånden, når man ønsker at lukke et spil. De sorte 3’ere bruges normalt ikke til at lave kombinationer, og du kan derfor ikke lukke et spil, hvis du sidder med to sorte 3’ere. Hvis du sidder med tre eller fire af de sorte 3’ere, så må du dog gerne lægge dem, som en kombination, også kan du lukke bagefter. Denne regel gør sig kun gældende ved en lukning.

Tom trækbunke

Når trækbunken er tom, så slutter spillet – uanset om der er blevet lukket eller ej.

Enkeltmandsspil

Hvis der er mere eller mindre en 4 deltagere, så spilles der er enkeltmandsspil, hvilket betyder, at man ikke spiller i par. Når der spilles et enkeltmandsspil, så skal nogle af reglerne justeres en smule:

  • Hver spiller skal have 13 kort, i stedet for 11
  • Der kræves kun 1 Canasta for at en spiller kan lukke spillet

Spillets gang

Spilleren til venstre for dealeren starter spillet, og spillet går med uret rundt om bordet. Når det er deres tur, skal hver spiller enten:

Trække et kort fra enten trækbunken eller fra toppen af afkastbunken. Spilleren lægger derefter en kombination på bordet, og afslutter til sidst deres tur ved, at lægge et kort tilbage i afkastbunken

Hvis de ikke kan eller ikke ønsker at lægge en kombination, så lægger man stadig bare et kort til afkastbunken for at afslutte ens tur.

Sådan forsætter spillet indtil at trækbunken er tom, eller indtil en spiller lukker spillet. Når spillet lukkes, så skal alle deltagerne optælle deres point.

Pointgivning

Når spillet slutter, tælles alle point sammen. En spiller får point for alle de kort, som man har lagt ned på bordet. Derudover så gives der bonuspoint for visse kort eller hændelser:

Lukning100 point
En rød 3’er100 point
Alle røde 3’ere800 point
Ægte Canasta500 point
Uægte Canasta300 point

Der gives også minuspoint for de kort, som en spiller stadig har på hånden, når en spil lukkes. Til at udregne minuspointene, så bruges listen over kortenes værdi. Hvis man sidder med en rød 3’er på hånden, når spillet lukkes, så giver den minus 200 point, også selvom den normalt kun giver 100 point.

Vinderen af spillet er den person, eller det makkerpar, som først rammer 5000 point.

Snak med ens partner

Hvis man spiller Canasta i par, så er det fristende at snakke sammen med ens partner, om hvilke kort man har på hånden, men dette er ikke tilladt. Der er kun 2 ting, som det er tilladt, at spørge sin partner om:

1) Må jeg lukker?

2) Hvor mange kort har du på hånden?

Hvis man gentagende gange oplevere problemer med, at et makkerpar ikke kan overholde denne regel, så man eventuelt aftale at, et brud på reglen fører til strafpoint. Dette er ikke en officiel regel, så den ville altså skulle aftales inden spillets start, og man ville ligeledes selv skulle fastsætte mængden af strafpoint, som skal gives ved et brud på reglen.

Et simpelt alternativ til Canasta

Hvis reglerne og pointgivningen i Canasta virker lidt for kompliceret, så kan man med fordel afprøve kræfterne af med kortspillet 500 i stedet. Dette spil inddrager mange af de principper, som er en del af Canasta, men 500 har mere simple regler. Det giver altså god mening, hvis man starter ud med at spille 500. Kortspillet giver en god forståelse af de grundprincipper som Canasta består af, og det ville altså være nemmere, at lære at spille Canasta i fremtiden, hvis du først har forstået reglerne i kortspillet 500.