Fisk kortspil

Fisk er et af de mest klassiske kortspil, som de fleste mennesker har spillet fra de var helt små grundet de simple regler. Ikke desto mindre, kan det tænkes, at man kan have brug for at få genopfrisket, hvordan det er man egentlig spiller det.

Herunder kan du læse om alt, du behøver at vide for at kunne komme igang med spillet.

Hvad handler Fisk kortspillet om?

Fisk er et hyggeligt familievenligt kortspil, hvor målet er at samle så mange stik af 4 ens som muligt. Spillet henvender sig alle aldersgrupper. Det er særligt oplagt at have med på farten, hvis man fx skal på bilferie, charterferie eller blot søger et ukompliceret tidsfordrivsspil. Herunder kan du læse om kortspillets regler.

Hvordan spiller man fisk?

Fisk er et simpelt kortspil, som både børn og voksne kan forstå. Alle deltagere får tildelt 5 kort hver (7 hvis man kun er 3 spillere). Kortene må kun ses af spilleren selv. De resterende kort lægges på midten af bordet. Denne bunke kaldes fiskedammen.

I er nu klar til at spille fisk.

Fisk trin for trin

 1. Den yngste spiller starter. Personen kigger på sine kort og kan nu spørge en hvilken som helst modspiller, om de har et af de kort, Han/hun selv sidder med. Spilleren kan fx spørge: “Har du nogle 7’ere?”.Husk: Man må kun spørge efter kort, man selv har på hånden.
 2. Har den adspurgte et eller flere af de kort, som der efterspørges, skal han eller hun give alle kortene til spilleren. Spilleren får nu en tur mere til at spørge en af de andre spillere efter et kort.
 3. Har den adspurgte ikke et af de kort, der spørges efter, siger personen “FISK”. Spørgeren skal nu trække et kort op fra bunken.
 4. Når nogen har sagt fisk, går turen videre. I spiller uret rundt.
 5. Sidder du med 4 ens på hånden, kan du samle dem og lægge dem ned foran dig for at indikere til de andre spillere, at du har fået et stik/et point.
 6. Når du løber tør for kort, trækker du et kort op fra fiskedammen.
 7. Når alle 13 stik er samlet slutter spillet. Den spiller med flest point / flest stik har vundet spillet.

Taktik i kortspillet fisk

Man kan tænke, at fisk er et spil baseret på held. Dette er dog ikke nødvendigvis tilfældet. Det er selvfølgelig held, hvis du trækker præcis det kort, du mangler fra bunken og får et stik, men du kan også øge dit held ved at slå ørene ud.

Når en person eksempelvis vil spørge efter 7’ere, hvortil en anden spiller svarer fisk, ved du at den person sidder med 7’ere på hånden. Måske har du selv en 7’er og ved derfor præcis, hvad du skal spørge om næste gang, det bliver din tur. Måske har du ikke en 7’er, men trækker næste gang en op fra bordet. I det tilfælde, ville det være smart, hvis du havde fulgt med i spillet og noteret dig, hvilke kort dine modstandere sidder med. Jo bedre du er til at huske, hvad dine modstandere sidder med, jo større er dine chancer for at vinde.

Godt at vide om fisk

 • Antal spillere: 3 til 8 deltagere.
 • Antal kort: 52 (et kortspil uden jokere). Man kan også medtage jokere, men det kræver at der er 4 af dem.
 • Antal stik i fisk: 13 (14 hvis I spiller med jokere)
 • Spilletid: 15-45 minutter.
 • Alle starter med 5 kort på hånden (7 hvis man kun er 3 spillere). De resterende spillekort lægges med billedsiden nedad på bordet.

Alternative regler

Særlige sætninger: Nogle grupper tilføjer en regel om, at når en spiller samler et stik, skal de sige en bestemt sætning som “Fiskesuppe” eller “fiskefingre” for at bevise, at de rent faktisk har dannet et par.

Flere kort: I stedet for at bede om et enkelt kort kan spillere bede om et bestemt antal kort af samme værdi, hvilket kan gøre spillet mere udfordrende. Fx “Har du to 4’ere?”.

Vinder ved tom bunke: Nogle grupper spiller, indtil bunken er tom, og vinderen er den, der har flest stik på det tidspunkt.

Åbne kort: I stedet for at holde kortene skjulte kan nogle grupper vælge at have åbne kort, så alle kan se, hvilke kort hver spiller har. Dette gør spillet en del nemmere og kan anbefales til grupper med små børn.

Joker stik tæller dobbelt: Hvis man har 4 jokere, kan man medtage dem i spillet. Her kan man spille med, at et stik af jokere giver dobbelt – dvs. 2 point. På den måde bliver det mere attraktivt at søge netop dét stik.

Terning version: Bring en terning ind i spillet. Hvis der kaldes “fisk”, skal du slå med terningen. Slår du 1-5 trækker du op fra fiskedammen. Slår du en 6’er, kan du trække et tilfældigt kort fra en af dine modspilleres hånd.

Husk, at det er vigtigt at klarlægge reglerne, inden spillet begynder, så alle er enige om, hvordan de vil spille.

FAQs om kortspillet Fisk

Herunder kan du læse nogle af de mest almindelige spørgsmål og svar om kortspillet Fisk.

Hvordan spiller man Fisk?

Målet med Fisk er at samle par af fire ens kort. Spillerne beder hinanden om specifikke kort, og hvis den anden spiller har kortet, skal de give det væk.

Hvor mange kort deler man ud i begyndelsen?

Det er almindeligt at dele fem kort ud til hver spiller i starten af spillet.

Hvordan beder man om kort?

Spillerne beder om kort ved at nævne rangen af det ønskede kort fra en anden spiller. For eksempel, “Har du nogle esser?”

Hvordan afsluttes spillet?

Spillet afsluttes, når alle stik er samlet. Vinderen er den, der har flest stik.

Hvad gør man, hvis man ikke har det kort, man bliver spurgt om?

Hvis en spiller bliver bedt om et kort, de ikke har, siger de “fisk,” og den anden spiller trækker et kort fra bunken.