Hvor mange kort er der i et kortspil?

Et standardspil kortspil indeholder 52 kort. Dette omfatter de 4 kulører: hjerter, ruder, klør og spar. Hver kulør har 13 kort, hvilket giver i alt 52 kort. Hver kulør indeholder kortene nummereret fra 2 til 10, samt et es, knægt, dame og konge. Udover disse kort, så indeholder et kortspil normalt også nogle jokere. Antallet af jokere varierer i et sæt kort, da det afhænger af fabrikanten. Et kortspil er dog som regel forsynet med 2-4 jokere.

Billedkort

Ud af et kortspils 52 kort, så udgør 12 af dem billedkort, hvis man ikke inddrager jokerne. Disse billedkort er:

 • Hjerter konge
 • Hjerter dame
 • Hjerter knægt
 • Ruder konge
 • Ruder dame
 • Ruder knægt
 • Klør konge
 • Klør dame
 • Klør knægt
 • Spar konge
 • Spar dame
 • Spar knægt

Hver enkelt version af billedkortene (konge, dame eller klør) har deres egen figur på kortet, og denne ændrer sig ikke afhængigt af kuløren. Det er kun farven af figuren, som varierer afhængigt af kuløren.

Billedkortene, og kortet “es”, har også et bogstav i hjørnerne fremfor et tal. Bogstaverne for de forskellige kort er:

 • Konge – K
 • Dame – Q
 • Knægt – J
 • Es – A

Kortspillets historie

Kortspillet menes at have sin oprindelse i Kina, og det menes, at det første sæt kort blev skabt i år 1000. Spillet spredte sig derefter til Indien og Persien, før det endelig fandt vej til Europa i det 13. århundrede. Kort blev oprindeligt brugt til spil og gambling, men de blev hurtigt populære som et underholdningsmidler og blev brugt til en række forskellige spil.

I det 14. århundrede blev spillekort indført i England, og de blev hurtigt populære. Faktisk blev de så populære, at kong Edward III forbød dem i et forsøg på at forhindre sine undersåtter i at spille. Dette forbud var dog ikke en succes, og spillekort fortsatte med at være populære i England.

I det 16. århundrede begyndte man at bruge spillekort til spådomme. Denne praksis blev kendt som kartomantisk spådomskunst og var populær i Europa og Amerika. Kartomani er en praksis, hvor man bruger kort til at forudsige fremtidige begivenheder eller til at få indsigt i en persons liv.

Standardkortspillet har eksisteret i århundreder og er stadig populært den dag i dag. Det skyldes, at det er et simpelt, men alsidigt spil, som kan nydes af folk i alle aldre. Uanset om du leder efter et spil til at spille med venner eller familie, eller om du leder efter et spil til at fordrive tiden med, så er kortspillet et godt valg.

Kortspil og underholdning

I dagens verden har man mange former for underholdning liggende i baglommen. Kortspil er derfor ikke lige så populære, som de var i det 14. århundrede, men de benyttes stadig meget, når man skal være social med venner og familie, eller vis bare man trænger til en telefon-pause.

I dag bruges spillekort til at spille en række forskellige spil, herunder poker, bridge, blackjack og kabale.

Kortspil er en god måde at socialisere og have det sjovt med venner og familie på. De kan spilles derhjemme, på en restaurant, en bar eller endda online.

Det har altså aldrig været nemmere at spille kort. Du behøver ikke engang at slæbe rundt på et sæt kort, da de altid bare kan downloade en app. Så tænker du måske, “Men jeg kender ikke reglerne til de forskellige kortspil?” Det behøver du hellere ikke bekymre dig om længere! Hvis ikke du kender reglerne i forvejen, så kan du lærer dem online i løbet af 5 minutter.

De nemmeste kortspil for begyndere

Udvalget af forskellige kortspil er uendeligt stort, og det kan derfor godt være lidt uoverskueligt, at skulle bestemme sig for hvad man vil spille. Vi har derfor lavet en lille liste over de 5 bedste kortspil til nybegyndere.

500

500 er et klassisk kortspil, der kan spilles med 2-10 spillere. Målet med spillet er at score 500 point ved at tage stik og lave sæt. Spillet er perfekt til begyndere, da det er let at lære og kan spilles ganske langsomt. Spillet tager normalt mellem 20-30 min, og man skal kun bruge et kortspil med jokere.

Kabale

Kabale er et fantastisk spil for dem, der kan lide at spille for sig selv. Formålet med spillet er at stable alle kortene fra es til konge i de fire kulører. Spillet er perfekt til begyndere, da det kan spilles ret langsomt, og du kan holde så mange pauser, som du vil. Spillet tager normalt mellem 20-30 minutter, og du behøver kun et sæt kort med jokere.

Røvhul

Røvhul er et kortspil, der kan spilles med 3 eller flere spillere. Formålet med spillet er at komme af med alle sine kort og være den første spiller til at gøre det. Spillet er perfekt til begyndere, da det er let at lære. Spillet kan tage helt ned til 10 min at spille, og det kræver kun at man har et sæt kort med jokere.

Fisk

Fisk er et kortspil, der kan spilles med 2-5 spillere. Formålet med spillet er at samle så mange par af kort som muligt. Spillet er perfekt til begyndere, da det er let at lære og kan spilles hurtigt. Spillet tager normalt mellem 10-20 minutter, og du behøver kun et sæt kort uden jokere.

UNO med almindelige kort

De fleste har prøvet at spille UNO, da det er et godt spil for begyndere, og det kan spilles med 2-10 spillere. Men vidste du, at man godt kan spille UNO med et almindelig sæt kort. Formålet med spillet er stadig at komme af med alle dine kort og være den første spiller til at gøre det. Spillet kan tage så lidt som 10 minutter at spille og kræver kun, at du har et sæt kort uden jokere. Hver kulør i kortspillet skal fungere, som sin egen farve, ligesom de originale UNO kort. Man aftaler så hvilke egenskaber, at billedkortene skal have. Man kan f.eks. sig at konge-kortet er +4 kort, og dame er ændre-farve-kortet. Man kan på dem må spille UNO, uden at skulle have UNO-kortene.