Kategorier
Spilregler

Femhundred / 500

Dette populære kortspil kan spilles med to eller flere personer. Det er også kendt som Rommy, og er et trickspil. Det er nemt at lære, om man kan være mange deltager i spillet. Læs med og lær reglerne, så du er klar til den næste spilaften med vennerne!

Deltager: Mindst 2

Tid: Spilletiden varierer meget. Det kan tage alt fra 15 minutter til over 1 time

Redskaber: Noget at skrive på/med, samt et kortspil

Spillets regler

  • Spillet spilles med et almindeligt sæt på 52 kort.
  • Den spiller, som først får 500 point, er vinderen.
  • En runde kan ikke lukkes ved første tur, da alle spillere skal have mulighed for at trække et kort.
  • Hvis man trækker bunken op, så skal man kunne danne et stik (ellers får man 50 strafpoint).
  • Jokere kan være pladsholder for hvilket som helst kort.
  • Hvis en af de andre spillere har det kort, som en joker er pladsholder for, så må spilleren tage jokeren, hvis de bytter det ud med deres eget kort.
  • Man må kort lægge kort ned, som passer til en modstanders stik. Eksempel: en modstander har lagt et stik ned, som består af hjerter 3, 4 og 5. Du sidder med hjerter 6, og kan derfor godt lægge kortet ned, da det passer til modstanderens stik. Modstanderen får ikke pointet til det kort, som passer til deres stik. Det gør den spiller, som har lagt kortet ned.
  • Et stik skal bestå af mindst 3 kort
  • Et stik kan skabes af kort, som ligger i kronologisk rækkefølge, og har samme kulør (spar, hjerter, ruder, klør). Et stik kan også skabes ved at have 3 kort som har samme talværdi.

Point – Hvad er kortene værd?

  • Joker: 25 point
  • Es: 15 point
  • Billedkort: 10 point
  • 10: 10 point
  • 2-9: 5 point

Sådan spiller man spillet

For at starte spillet, så får hver spiller tildelt 7 kort. Resten af kortene placeres i midten af spillerne med billedsiden nedad. Det øverste kort fra bunken vendes for at starte runden.

Spilleren til dealerens venstre side starter spillet ved at tage enten det øverste kort fra bunken (med billedsiden nedad) eller det øverste kort fra nedlægningsbunken (med billedsiden opad). Når en spiller har taget et kort, så skal de altid lægge et af deres egne kort ned i bunken, som har billedsiden opad. Man må godt lægge det samme kort, som man lige har trukket. En spiller må aldrig sidde med mere end 7 kort på hånden.

Følgende spillerne skal enten tage et kort fra den åbne kortbunke eller det nedadvendte kortbunke. De kan også vælge at lægge et af deres kort til den foregående spillers kort, hvis det passer. For eksempel: Hvis spilleren før dig lægger et stik med4-taller, og du har et 4-tal, så må du lægge dit 4-tal til deres kort. En spiller skal dog altid afslutte sin runde ved at lægge et af deres kort i den åbne kortbunke. Hvis en spiller kun har et kort tilbage, så lukker man runden ved at lægge sit kort oveni den åbne kortbunke, men med billedsiden nedad.

Optælling af point

Når en spiller har lukket en runde, så skal hver spille tælle hvor mange point de har fået. Spillerne får point ud fra de stik, som de har lagt ned. Kortene har forskellige værdier, og pointen tælles altså ud fra dette.

De kort, som spillerne stadig sidder med på hånden, og som de ikke har nået at lave stik med, skal fratrækkes. Eksempel: en spiller har talt sine stik sammen, og har udregnet at der er 105 point. Spilleren sidder dog stadig med 2 kort på hånden, som der ikke er blevet lavet stik med. Disse kort er et billedkort og en joker. Disse kort har en samlet værdi på 35 point, som nu skal fratrækkes. Spilleren får derfor kun 80 point (35 point fratrukket de 105 point) i denne runde.

En spiller kan også godt risikere at få minuspoint, hvis vedkommende har siddet med mange kort på hånden, når runden er blevet lukket.

Efter hver runde, så skriver man ned hvor mange point hver spiller har fået eller mistet, og man kan på den måde holde øje med, hvem som fører.

Vinderen er den spiller, som først rammer 500 point.

Kortspil er en implementeret del i mange danske hjem. Med et enkelt kortspil som indeholder 52 spillekort, kan du spille utallige spil som eksempelvis 500, fisk og 31.

Nogle gange ender man i den samme rutine hvad angår spil og man begynder automatisk at spille de spil som man allerede kender.

500 er en sikker vinder til ferierne

Når man tager på ferie omend det er i udlandet eller et sommerhus indenfor Danmarks grænser, er et kortspil næsten essentielt at have med. Det er en fantastisk form for tidsfordriv fordi man netop kan spille så meget forskelligt med det. En af de mest populære spil som størstedelen af danskerne kender er 500.

Sådan spiller du 500

Alt man skal bruge for at spille 500 er et kortspil, 2 eller flere personer plus ca. en times tid man skal have brændt af.

Inden spillet starter, skal hver spiller have tildelt 7 kort og de resterende kort lægges i en bunke på bordet og det øverste kort lægges med billedsiden opad ved siden af de andre kort.

Når det er ens tur, skal man tage 1 ud af 3 mulige valg. Enten skal man tage kortet med billedsiden opad, tage det øverste kort i bunken med billedsiden nedad eller satse og tage hele bunken hvor kortene har billedsiden opad. 

Ens tur slutter med at man smider i kort som man ikke kan bruge i bunken med billedsiden opad.

Nu gælder det om at få lagt stik ned foran sig. Et stik er en rækkefølge eks. Es-2-3 eller 9-10-knægt i samme kulør. Man kan samle ekstra point ved at lægge til dine modspilleres stik.

31

Konceptet minder om spillet 31, hvor du sidder med 3 kort på hånden og med samme strategi som i 500 skal forsøge at få de 3 kort til at give 31 tilsammen eller så tæt på 31 som muligt.

Mestrer kunsten at lægge ned i 500

Du kan finde mange gode tips til at lægge de helt rigtige kort ned i 500. Nogle spiller ud fra sine egne erfaringer, og andre kan bedst lide at bruge velkendte tricks. Vi har allerede dækket mange tips og tricks til 500-spillet på denne side, men der findes faktisk endnu flere gode råd, når det kommer til at mestre kunsten i at lægge kort ned i 500.

For det første er det nemmeste egentlig bare at spille en masse femhundred. Jo mere du spiller, des bedre bliver du til at regne ud, hvilken strategi der virker for dig. Det kan derudover også have stor betydning, om dub spiller med få eller mange modspillere, og om du kender dine modstandere godt i forvejen. Tit kan man nemlig regne ud, hvilken spillestil modstanderen har, hvis man kender dem personligt.

Spiller du mod en person – eller flere personer – som tør tage chancer og går efter en hurtig runde-sejr? Så skal du nok overveje at lægge stik på bordet hurtigt, så du ikke brænder inde med kortene. Er det derimod meget tålmodige mennesker, som tager sig god tid, så kan du godt samle lidt på dine kort – og måske trække bunken op lidt oftere, end du normalt ville gøre. Denne type spiller går nemlig tit efter at få mange point i en runde fremfor en hurtig lukning.

Strategiguide

Herunder kan du finde guides til det bedste strategiske spil, så du optimerer din chance for at vinde.

Gå efter runden eller spillet

Den helt overordnede strategi, du bør overveje, inden du begynder en runde, er, om du vil gå efter runden eller den overordnede sejr. Hvis dine modspillere et tæt på at få 500, så kan det være en stor fordel at gå efter runden, selvom du ikke selv får mange point ud af det – for så får de nemlig minuspoint, så du har en chance for den overordnede sejr igen.

Er I lige startet spillet, kan du som regel sagtens se på spillet som en større enhed og gå efter den overordnede sejr. Her kan du læse flere tips om denne strategi lidt længere nede i teksten under “Samleren”.

Hurtige lukkere

Den hurtige lukker kan enten komme af nød eller af spillestil. Enten er du nødt til at gå efter en hurtig lukket runde for at give dine modspillere minuspoint – eller dig selv få point. Eller også kan du gå efter en hurtig lukket runde, fordi du ikke har lyst til at hver runde skal trække ud.

Der kan selvfølgelig være en anden grund til at lukke hurtigt, men det har knap så meget med strategi at gøre, og meget mere med held at gøre. For måske har du simpelthen bare fået en god hånd og kan lukke efter første runde!

Den hurtige lukker vil meget sjældent få brug for at tage hele bunken.

Samleren

Der findes en strategi, som går ud på at samle mange kort fra bunken, så du potentielt kan lægge stik på bordet, der virkelig får dine point til at bugne! Der er dog en ulempe ved denne strategi – nemlig at du kan risikere at brænde inde med mange point.

Det er et strategisk spil, som kræver is i maven – og ofte et godt kendskab til dine modspillere. Kort sagt går det ud på, at samle stik stille og roligt ved ikke at lægge et stik på bordet, men derimod gå efter at trække bunken op ofte, og nogle gange endda lægge kort ned i bunken med billedsiden opad, som du kan bruge lidt senere i spillet.

Variationer af kortspillet 500

Der findes nærmest uendelige variationer af kortspillet 500. Ofte findes der endda regionale forskelle. De fleste variationer har dog det til fælles, at man skal opnå femhundrede point og at ethvert kort bruges til at tælle point.

Den mest kendte udgave af 500, er 500 rommy.

Væsentligt udstyr

Du skal egentlig bare bruge et sæt spillekort, og så er du godt kørende. Vælg gerne et sæt, der inkluderer jokere, så jokeren gælder i spillet. Så er det bare at gå i gang med at blande kort, sørge for at øverste kort vendes med billedsiden opad, og at resten af bunken er med billedsiden nedad.

Jokeres rolle

Jokeren er det kort, som de fleste spillere gerne vil have på hånden. Den tæller for 25 point, og så kan den lægges ned som erstatning for ethvert andet kort. Ulempen er selvfølgelig, at andre spillere kan snuppe jokeren, hvis de har det kort på hånden til det stik, som jokeren lægges ud for.

Vært for den perfekte 500-turnering

Skal du holde spilaften, så er 500 ret genialt. Alle kan være med – selv de yngste spiller med! Det populære kortspil kan spilles af mange personer, og så skal du jo bare bruge et enkelt kortspil. Dem har de fleste liggende derhjemme, så du behøver ikke engang bruge mange penge på det.

Derudover kan du nemt servere snacks, høre musik og føre samtaler, selvom der bliver spillet mange runder 500. Og så samler det folk i alle aldre – og er derfor smart til familiesammenkomster også.

Almindelige fejl at undgå i 500

Den allerstørste fejl, du kan begå i et spil 500, er at fejlvurdere, hvad der er lagt i bunken. Du kan nemt risikere en straf på minus 50 point, hvis du trækker bunken med billedsiden opad og derefter ikke kan lægge et stik ned.

En anden almindelig fejl er at spilleren sidder med kortene på hånden for længe. Dermed kan du risikere at brænde inde med point, som du egentlig bare kunne have lagt ned.

Ofte stillede spørgsmål

Kan jeg spille 500 med et standard sæt kort?

Ja, du skal som udgangspunkt bruge et almindeligt sæt kort til 500.

Hvad er betydningen af ​​”31″-reglen i 500?

Der findes ikke en 31-regel i 500 – med mindre du spiller en unik version af spillet. Disse variationer bliver ofte givet videre fra generation til generation

Er der officielle 500 turneringer, og hvordan kan jeg deltage?

Du kan finde officielle turneringer ved at søge online på events i lokalområdet, eller du kan selv arrangere en 500-turnering.