Kategorier
Spilregler

Femhundred / 500

Dette populære kortspil kan spilles med to eller flere personer. Det er også kendt som Rommy, og er et trickspil. Det er nemt at lære, om man kan være mange deltager i spillet. Læs med og lær reglerne, så du er klar til den næste spilaften med vennerne!

Deltager: Mindst 2

Tid: Spilletiden varierer meget. Det kan tage alt fra 15 minutter til over 1 time

Redskaber: Noget at skrive på/med, samt et kortspil

Spillets regler

 • Spillet spilles med et almindeligt sæt på 52 kort.
 • Den spiller, som først får 500 point, er vinderen.
 • En runde kan ikke lukkes ved første tur, da alle spillere skal have mulighed for at trække et kort.
 • Hvis man trækker bunken op, så skal man kunne danne et stik (ellers får man 50 strafpoint).
 • Jokere kan være pladsholder for hvilket som helst kort.
 • Hvis en af de andre spillere har det kort, som en joker er pladsholder for, så må spilleren tage jokeren, hvis de bytter det ud med deres eget kort.
 • Man må kort lægge kort ned, som passer til en modstanders stik. Eksempel: en modstander har lagt et stik ned, som består af hjerter 3, 4 og 5. Du sidder med hjerter 6, og kan derfor godt lægge kortet ned, da det passer til modstanderens stik. Modstanderen får ikke pointet til det kort, som passer til deres stik. Det gør den spiller, som har lagt kortet ned.
 • Et stik skal bestå af mindst 3 kort
 • Et stik kan skabes af kort, som ligger i kronologisk rækkefølge, og har samme kulør (spar, hjerter, ruder, klør). Et stik kan også skabes ved at have 3 kort som har samme talværdi.

Point – Hvad er kortene værd?

 • Joker: 25 point
 • Es: 15 point
 • Billedkort: 10 point
 • 10: 10 point
 • 2-9: 5 point

Sådan spiller man spillet

For at starte spillet, så får hver spiller tildelt 7 kort. Resten af kortene placeres i midten af spillerne med billedsiden nedad. Det øverste kort fra bunken vendes for at starte runden.

Spilleren til dealerens venstre side starter spillet ved at tage enten det øverste kort fra bunken (med billedsiden nedad) eller det øverste kort fra nedlægningsbunken (med billedsiden opad). Når en spiller har taget et kort, så skal de altid lægge et af deres egne kort ned i bunken, som har billedsiden opad. Man må godt lægge det samme kort, som man lige har trukket. En spiller må aldrig sidde med mere end 7 kort på hånden.

Følgende spillerne skal enten tage et kort fra den åbne kortbunke eller det nedadvendte kortbunke. De kan også vælge at lægge et af deres kort til den foregående spillers kort, hvis det passer. For eksempel: Hvis spilleren før dig lægger et stik med4-taller, og du har et 4-tal, så må du lægge dit 4-tal til deres kort. En spiller skal dog altid afslutte sin runde ved at lægge et af deres kort i den åbne kortbunke. Hvis en spiller kun har et kort tilbage, så lukker man runden ved at lægge sit kort oveni den åbne kortbunke, men med billedsiden nedad.

Optælling af point

Når en spiller har lukket en runde, så skal hver spille tælle hvor mange point de har fået. Spillerne får point ud fra de stik, som de har lagt ned. Kortene har forskellige værdier, og pointen tælles altså ud fra dette.

De kort, som spillerne stadig sidder med på hånden, og som de ikke har nået at lave stik med, skal fratrækkes. Eksempel: en spiller har talt sine stik sammen, og har udregnet at der er 105 point. Spilleren sidder dog stadig med 2 kort på hånden, som der ikke er blevet lavet stik med. Disse kort er et billedkort og en joker. Disse kort har en samlet værdi på 35 point, som nu skal fratrækkes. Spilleren får derfor kun 80 point (35 point fratrukket de 105 point) i denne runde.

En spiller kan også godt risikere at få minuspoint, hvis vedkommende har siddet med mange kort på hånden, når runden er blevet lukket.

Efter hver runde, så skriver man ned hvor mange point hver spiller har fået eller mistet, og man kan på den måde holde øje med, hvem som fører.

Vinderen er den spiller, som først rammer 500 point.

Kortspil er en implementeret del i mange danske hjem. Med et enkelt kortspil som indeholder 52 spillekort, kan du spille utallige spil som eksempelvis 500, fisk og 31.

Nogle gange ender man i den samme rutine hvad angår spil og man begynder automatisk at spille de spil som man allerede kender.

500 er en sikker vinder til ferierne

Når man tager på ferie omend det er i udlandet eller et sommerhus indenfor Danmarks grænser, er et kortspil næsten essentielt at have med. Det er en fantastisk form for tidsfordriv fordi man netop kan spille så meget forskelligt med det. En af de mest populære spil som størstedelen af danskerne kender er 500.

Sådan spiller du 500

Alt man skal bruge for at spille 500 er et kortspil, 2 eller flere personer plus ca. en times tid man skal have brændt af.

Inden spillet starter, skal hver spiller have tildelt 7 kort og de resterende kort lægges i en bunke på bordet og det øverste kort lægges med billedsiden opad ved siden af de andre kort.

Når det er ens tur, skal man tage 1 ud af 3 mulige valg. Enten skal man tage kortet med billedsiden opad, tage det øverste kort i bunken med billedsiden nedad eller satse og tage hele bunken hvor kortene har billedsiden opad. 

Ens tur slutter med at man smider i kort som man ikke kan bruge i bunken med billedsiden opad.

Nu gælder det om at få lagt stik ned foran sig. Et stik er en rækkefølge eks. Es-2-3 eller 9-10-knægt i samme kulør. Man kan samle ekstra point ved at lægge til dine modspilleres stik.

31

Konceptet minder om spillet 31, hvor du sidder med 3 kort på hånden og med samme strategi som i 500 skal forsøge at få de 3 kort til at give 31 tilsammen eller så tæt på 31 som muligt.