Hjerterfri

Hjerterfri er et sjovt og populært kortspil, og det kan både spilles i virkeligheden og online. Spillet fungerer bedst med 4 deltagere, men det kan spilles med alt fra 3 til 7 personer.

Det vil altså sige, at alt du skal bruge til spillet er nogle gode venner og et helt almindeligt sæt spillekort.

Sådan kommer du i gang med Hjerterfri

Hjerterfri er grundlæggende det samme spil uanset, hvor du spiller det, men der findes små variationer fra sted til sted. Der findes et utal af hjemmesider, f.eks. hjerterfri.online som forklarer spillet, sætter dig godt ind i reglerne og giver mange gode fif, men meget af dette kan du også læse og finde herunder.

Regler og strategier

Hjerterfri er et lidt komplekst kortspil, hvor der gælder en kombination af både held og strategi. Her kan du læse om de grundlæggende regler og nogle strategier, som kan hjælpe dig med at forstå spillet bedre:

Regler for Hjerterfri:

Målet med spillet: Målet er at undgå at tage stik med hjerterkort eller spar dame, for at undgå at få point. Modsat mange andre kortspil gælder det altså her om at få færrest point.

Kortfordeling: Spillet spilles normalt med fire spillere, men kan også spilles af mellem 3-7 personer. Hver spiller får her 13 kort (eller fordeler kortene ligeligt) fra et almindeligt 52-korts kortspil.

Valg af startspiller: Startspilleren kan vælges på to måder:

  1. Spil med en dealer, som er personen der deler kortene ud. Dealeren starter første runde, og derefter går spillet med uret i de efterfølgende runder.
  2. Startspilleren er personen med klør to på sin hånd, og spillet går herefter med urets retning.

Stik: I hver runde spiller hver spiller et kort i en bestemt rækkefølge. Spilleren, der har spillet det højeste kort i den kulør, der blev spillet først, vinder stikket og starter næste stik. Hvis en spiller ikke har kort i den spillede kulør, kan de spille et kort fra en anden kulør.

Pointtælling: Alle hjerter giver ét point, og spar dame, som er spillets værste kort, giver 12 point. Man skal derfor undgå at få spar dame og hjerterstik – deraf navnet Hjerterfri.

Til gengæld er der en regel om, at får du alle pointene, altså alle hjerter og spar dame, får alle andre deltagere udover dig 26 point.

Strategier til Hjerterfri:

Kontrol af spar dame: Spar dame er det dårligste kort i spillet, da det giver et strafpoint. Hvis du har spar dame, bør du spille den så tidligt som muligt i spillet for at lægge pres på dine modstandere. Hvis du ikke har spar dame, bør du generelt undgå at spille spar-kort, da det altså kan give din modstander muligheden for at spille spar dame.

Undgå at bryde hjerter: I begyndelsen af spillet er det en god strategi at undgå at spille hjerterkort, da dette jo giver strafpoint. Du kan forsøge at tage stik med højere kort i andre kulører, indtil dine modstandere i stedet er tvunget til at spille hjerter.

Læs dine modstandere: Prøv at observere, hvilke kort dine modstandere spiller, og brug denne information til at afgøre, hvilke kort du skal spille. Hvis du f.eks. bemærker, at en modstander forsøger at undgå at tage hjerter, kan du jo prøve at tvinge dem til at tage et stik med et hjerterkort.

Sikre stik: Hvis du har kontrol over spar dame, kan du bruge det til at sikre stik ved at spille spar og på den måde tvinge andre til at spille højere kort. Det kan være en effektiv måde at undgå at tage strafpoint.

Tæl kortene: Prøv at holde styr på, hvilke kort der allerede er blevet spillet, især hjerter og spar. Dette kan give dig en ide om, hvilke kort dine modstandere stadig har tilbage i disse farver.

Hjerterfri kræver erfaring og taktisk tænkning for at blive god til det. Jo mere du spiller, jo bedre vil du blive til at forstå spillets nuancer og udvikle din egen strategi.

Sådan spiller du Hjerterfri

Du spiller Hjerterfri ved at følge de ovenstående regler.

Kortene bliver altså delt ud og dealeren/personen med klør 2 starter. Herefter skal næste spiller matche kuløren på startkortet, og personen med det højeste kort i den samme kulør, får stikket.

Pointene tælles som beskrevet foroven.

Spil Hjerterfri gratis

Du kan spille Hjerterfri både derhjemme og online. De fleste personer har et kortspil derhjemme – så derfor er det helt gratis at spille! Hvis du vælger at spille det online, er det de fleste steder også gratis, og her spiller du mod computere.

Bliv klogere på Hjerterfri online

Når du spiller Hjerterfri online gælder som oftest de samme regler som generelt, men der findes dog lidt forskellige udgaver. Nogle spil er med flere eller færre runder, og nogle er, hvor man tæller til flere eller færre antal point end 100. Husk altid at tjekke reglerne for spillet, inden du går i gang, for at få den bedste oplevelse.

Spilstrategier og tips

Her findes en række forskellige strategier og tips til at spille Hjerterfri:

Hold øje med alle spillere

Når du er blevet mere erfaren med at spille Hjerterfri, kan du begynde at lægge mærke til de andre spillere, og hermed hvilket kort de lægger på bordet. På den måde kan du få et overblik over, hvor mange point der er blevet uddelt i den gældende runde.

Sådan spiller du dine kort smart

Hvis du skal spille dine kort smart, skal du altid vælge det højeste kort med den samme kulør, som den der er på bordet. Forestil dig f.eks., at din modstander har smidt en hjerter 7, og det er det højeste kort af denne kulør på bordet. Hvis du f.eks. en hjerter 2 og en hjerter dame, så skal du tænke over, om du vil smide hjerter 2 eller dame for at have større chance for at samle alle hjerter på bordet.

Det kan være en fordel at gå efter første stik, hvis du har kortene til det, for så kan du bestemme retningen, for næste runde.

Spil dit laveste hjerte

I runder med hjerter bliver du nødt til at prøve at spille dit laveste hjerte. Det kan være svært ikke at afsløre, hvilke hjerter, du sidder med, for hvis du f.eks. smider en hjerter 2 som den første, kan dine modstandere muligvis regne ud, at du nu sandsynligvis kun sidder med højere hjerter tilbage på hånden. Eller hvis du er heldig – ingen. Det kan derfor være fordelagtigt at smide en lidt højere hjerter ned, som f.eks. en hjerter 3, og satse på, at de andre spillere har højere hjerter, og på den måde får det gældende stik.

Undgå spar dame

Som nævnt er spar dame spillets værste kort, og man bør derfor grundlæggende undgå at få det i sine stik.

Et par gode fifs til at komme af med kortet, hvis du endelig skulle sidde med det på hånden er følgende:

  1. Hvis det er muligt, så smid kortet i en runde, hvor der spilles om en anden kulør
  2. Smid kortet i en spar-runde, hvor du satser på, at en af dine modspillere har en højere spar end dig selv, og dermed ender med stikket med spar dame.

Den sidste metode er mere risikofyldt, men lyder på at samle alle hjerterne og spar dame, da en regel her lyder, at alle undtagen dig modtager 26 point. Du selv får 0 point.

Sådan skal du ikke spille kortspillet Hjerterfri

Der er forskellige ting, som man skal forsøge at undgå, når man spiller:

Undgå at tage hjerter tidligt: En af de mest almindelige fejltagelser i Hjerterfri er at tage hjerter tidligt i spillet. Dette kan give dig strafpoint, og det er normalt bedst at undgå at tage hjerter i begyndelsen af spillet, medmindre du har en god grund til det.

Spil ikke spar dame for tidligt: Spar dame er det dårligste kort i spillet på grund af dets høje strafpoint. At spille det for tidligt kan gøre dig til et mål for de andre spillere, der vil forsøge at sørge for, at du får stikket selv.

Lad ikke dine modstandere læse dig: Det er vigtigt at variere din spillestil og dermed ikke lade dine modstandere forudsige, hvornår du har visse kort. Hvis dine modstandere kan forudsige, hvilke kort du har, kan de altså udnytte det til deres fordel.

Undgå at spille høje kort, når det ikke er nødvendigt: At spille høje kort tidligt i spillet kan tvinge dig til at tage stik senere, når det er mere ufordelagtigt. Prøv at bevare dine høje kort til senere i spillet, når det er mere strategisk for at undgå point.

Spil ikke altid den samme taktik: At være for forudsigelig kan gøre dig til et let bytte for dine modstandere. Vær fleksibel i din spillestil og tilpas dig spillets udvikling.

Ignorer ikke korttælling: At være uopmærksom på, hvilke kort der allerede er blevet spillet, kan føre til dårlige beslutninger. Forsøg at holde styr på kortene, der er blevet spillet, især hjerter og spar.

Glem ikke målet: Husk, at målet med spillet er at undgå at tage pointkort. Nogle gange kan spillere blive fanget i at fokusere for meget på at vinde stik og glemme at undgå point.

Ved at undgå disse fejltagelser og være opmærksom på din strategi, kan du altså forbedre dine chancer for at spille Hjerterfri med succes og undgå at få for mange point.

At samle alle hjerterne

Som nævnt findes der en regel, hvor man kan give alle sine modstandere 26 point uden selv at modtage nogle af disse. Denne strategi går ud på at samle alle hjerterne og spar dame, og på den måde få alle strafpointene selv, men i virkeligheden deler du dem ud til dine modstandere – du får selv 0 point.

Denne strategi er risikabel, men hvis din tildelte hånd er dårlig, er det måske en risiko værd.

Konklusion på Hjerterfri kortspil

Hjerterfri er altså et underholdende spil, som både kræver strategi og held. Der findes forskellige strategier, og når man lærer spillet godt at kende, kan man tage flere af disse i brug.
Spillet kan både spilles med venner i virkeligheden, men også mod robotter og andre online spillere på nettet.

Ofte stillede spørgsmål

Her er en række ofte stillede spørgsmål:

Hvordan er de højeste kort rangeret i Hjerterfri?

Rangeringen af kortene er meget standard: det højeste kort er es og herefter konge, dame, knægt, 10,9,8,7,6,5,4,3 og 2.

Spillet foregår uden jokere, så disse skal sorteres fra inden spillets begyndelse.

Er der nogen aldersgrænse i Hjerterfri?

Der findes ingen aldersgrænse for, hvornår du må spille Hjerterfri. Så længe du er tryg ved dine modstandere, og de forstår spillet og dets regler, kan alle være med – både yngre og ældre!

Hvilke udgaver findes der af Hjerterfri?

Der findes en del forskellige udgaver af spillet, men der er oftest kun små variationer fra de helt grundlæggende regler, som tidligere er beskrevet her på siden. Orienter dig om de pågældende regler på den hjemmeside du spiller på, eller snak spillets regler igennem med dine venner inden I begynder.