Kategorier
Spilregler

Agurk

Kortspillet Agurk er en god måde at fordrive tiden på. Det er let at lære, og kan spilles med folk i alle aldre. Så uanset om det skal spille med familien eller klassekammeraterne, så er Agurk en godt valg. Her er alt, hvad du har brug for at vide om, hvordan man spiller Agurk.

Antal spillere: Mindst 3

Antal kort: 52 (1 sæt – uden jokere)

Spilletid: Et hurtigt spil

Spillets formål

Når man spiller agurk, så handler det om at vinde så få stik som muligt. Man skal altså undgå at være den deltagere, som sidder med det højeste kort på hånden, når man spiller rundens sidste stik.

Værdien af hvert kort

Når man spiller Agurk, så er esserne de kort, som har den højeste værdi, og 2’erne har den laveste værdi. Alle de andre kort fra 2-10, samt knægt, dronning og konge, har hver især deres tilskrevne værdi. En 6’ere har altså en værdi på 6, en dronning har en værdi på 12, osv.

Kortenes farver har ingen betydning for spillets gang.

Esserne har også en speciel betydning, udover at være det kort med højest værdi. Hvis et Es bliver lagt ned, så skal man altid spille sit laveste kort, også selv om man sidder med et andet Es.

Sådan spiller man Agurk

  1. Man starter ud med et blandet kortspil, hvor jokerne er frasorteret. Hver spiller får normalt uddelt 7 kort, men man kan selv vælge at tilpasse antallet at kort, som man skal spille runden med. Hver spiller skal dog mindst have 3 kort, men ellers bestemmer man selv, hvor mange kort hver spille skal have.
  2. Kortuddeleren starter spillet ved at lægge et kort ud på bordet med billedsiden opad.
  3. Spilleren til venstre for kortuddelerne skal herefter stikke/matche det fremlagte kort, hvis det kan lade sig gøre. Har kortuddelerne lagt en 7’ere, så skal personen til venstre altså matche kortet med en anden 7’ere, hvis det kan lade sig gøre. Hvis vedkommende ikke sidder med et matchende kort, så skal man spille sit laveste kort.
  4. Spillet går herefter videre til den næste person, som også skal forsøge at match det nye kort, som er blevet spillet.
  5. I slutningen af runden, så er det spilleren med det højeste kort, som vinder stikket. Denne spiller starter en ny runde ved at spille et nyt kort.
  6. Spilleren, som sidder med det højeste kort i sidste stik, vinder stikket, og får tildelt de tilsvarende point. Hvis det sidste stik er et par 4’ere, så får vedkommende altså 4 point.
  7. Pointen i hver omgang skal skrives ned, så man kan fører regnskab. Det gælder om at have så lidt point, som muligt. Når en spiller rammer 30 point, eller derover, så er vedkommende ude af spillet.
  8. Vinderen er den deltager, som kan blive i spillet i længst tid, uden at ramme de 30 point. Man kan eventuelt også vælge at sætte pointgrænsen højere eller lavere. Hvis man ønsker et hurtigere spil, så kan man f.eks. sige, at en spiller er ude, når man rammer de 20 point.
Video som viser hvordan du spiller spillet