Hjerterfri er et sjovt og populært kortspil, og det kan både spilles i virkeligheden og online. Spillet fungerer bedst med 4 deltagere, men det kan spilles med alt fra 3 til 7 personer.
Hver dag spiller mange mennesker Hjerterfri online, og de mange tusinde mennesker er et bevis på spillets store popularitet i Danmark.
Det vil altså sige, at alt du skal bruge til spillet er nogle gode venner, et sæt spillekort og så kan spillet begynde.
Indholdsfortegnelse
Kom i gang med Hjerterfri
Hjerterfri er grundlæggende det samme spil uanset, hvor du spiller det, men der findes små variationer fra sted til sted.
Der findes et utal af hjemmesider, f.eks.hjerterfri.online som forklarer spillet, sætter dig godt ind i reglerne og giver mange gode fif, men meget af dette kan du også læse og finde herunder.
Spillet hjerterfri har sin oprindelse i 1800-tallet og er beslægtet med andre kortspil som Hearts og Tarot, hvor regler og variationer har udviklet sig gennem tiden.
Regler og strategier
Hjerterfri er et lidt komplekst kortspil, hvor der gælder en kombination af både held og strategi. Der findes flere måder, hvorpå Hjerterfri spilles, afhængigt af regler og variationer.
Her kan du læse om de grundlæggende regler og nogle strategier, som kan hjælpe dig med at forstå spillet bedre:
Hjerterfri regler
Målet med spillet: Målet er at undgå at tage stik med hjerterkort eller spar dame, for at undgå at få point. Modsat mange andre kortspil gælder det altså her om at få færrest point.
I visse versioner af Hjerterfri gælder det om at samle alle kortene i en runde for at opnå maksimal score.
Kortfordeling: Spillet spilles normalt med fire spillere, men kan også spilles af mellem 3-7 personer. Hver spiller får her 13 kort (eller fordeler kortene ligeligt) fra et almindeligt 52-korts kortspil.
I nogle varianter bytter man kort mellem spillerne før spillet går i gang, og i fjerde runde bytter man kort for at ændre sin hånd.
Valg af startspiller: Startspilleren kan vælges på to måder:
- Spil med en dealer, som er personen der deler kortene ud. Dealeren starter første runde, og derefter går spillet med uret i de efterfølgende runder.
- Startspilleren er personen med klør to på sin hånd, og spillet går herefter med urets retning.
Det første kort, der spilles, har stor betydning for spillets start, da det kan afgøre, hvilke kort der må spilles i de følgende stik og påvirker hele spillets dynamik.
Stik: I hver runde spiller hver spiller et kort i en bestemt rækkefølge. Spilleren, der har spillet det højeste kort i den kulør, der blev spillet først, vinder stikket og starter næste stik. Hvis en spiller ikke har kort i den spillede kulør, kan de spille et kort fra en anden kulør.
Pointtælling: Alle hjerter giver ét point, og spar dame, som er spillets værste kort, giver 12 point. Man skal derfor undgå at få spar dame og hjerterstik – deraf navnet Hjerterfri.
Til gengæld er der en regel om, at får du alle pointene, altså alle hjerter og spar dame, får alle andre deltagere udover dig 26 point. Hvis der kun er to spillere tilbage, kan pointene fordeles anderledes, afhængigt af den specifikke variant.
Det er kun tilladt at smide hjerter, når hjerter er blevet åbnet, hvilket er en vigtig del af spillets regler og strategi.

Hjerterfri Strategier
Kontrol af spar dame: Spar dame er det dårligste kort i spillet, da det giver et strafpoint. Hvis du har spar dame, bør du spille den så tidligt som muligt i spillet for at lægge pres på dine modstandere.
Det kan også være en taktisk beslutning at bytte spar dame til en bestemt spiller, hvis det er muligt. Hvis du ikke har spar dame, bør du generelt undgå at spille spar-kort, da det altså kan give din modstander muligheden for at spille spar dame.
Undgå at bryde hjerter: I begyndelsen af spillet er det en god strategi at undgå at spille hjerterkort, da dette jo giver strafpoint. Du kan forsøge at tage stik med højere kort i andre kulører, indtil dine modstandere i stedet er tvunget til at spille hjerter.
Læs dine modstandere: Prøv at observere, hvilke kort dine modstandere spiller, og brug denne information til at afgøre, hvilke kort du skal spille. Hvis du f.eks. bemærker, at en modstander forsøger at undgå at tage hjerter, kan du jo prøve at tvinge dem til at tage et stik med et hjerterkort.
Sikre stik: Hvis du har kontrol over spar dame, kan du bruge det til at sikre stik ved at spille spar og på den måde tvinge andre til at spille højere kort. Det kan være en effektiv måde at undgå at tage strafpoint.
Tæl kortene: Prøv at holde styr på, hvilke kort der allerede er blevet spillet, især hjerter og spar. Det er vigtigt at holde øje med, hvor mange spar der er spillet, for at kunne vurdere risikoen for at tage spar dame. Dette kan give dig en ide om, hvilke kort dine modstandere stadig har tilbage i disse farver.
Når man bytter kort, er det vigtigt at overveje timing og hvilke kort, der sendes videre, da det kan have stor betydning for ens chancer for at vinde.
Spar es er det højeste kort i spar, og det er ofte klogt at beholde det for at kontrollere spillet og undgå at bytte det væk, især til venstre. Spar konge kan også være afgørende, og man skal overveje, hvornår man spiller eller bytter spar konge for at beskytte sin position.
I nogle varianter gælder det om at samle alle kortene i hele runden for at opnå maksimal score, hvilket kræver en særlig strategi.
Hjerterfri kræver erfaring og taktisk tænkning for at blive god til det. Jo mere du spiller, jo bedre vil du blive til at forstå spillets nuancer og udvikle din egen strategi.
Sådan spiller du Hjerterfri
Du spiller Hjerterfri ved at følge de ovenstående regler.
Kortene bliver altså delt ud og dealeren/personen med klør 2 starter. Herefter skal næste spiller matche kuløren på startkortet, og personen med det højeste kort i den samme kulør, får stikket.
Pointene tælles som beskrevet foroven.
Spil Hjerterfri gratis
Du kan spille Hjerterfri både derhjemme og online. De fleste personer har et kortspil derhjemme – så derfor er det helt gratis at spille!
Hvis du vælger at spille det online, er det de fleste steder også gratis, og her spiller du mod computere.
Bliv klogere på Hjerterfri online
Når du spiller Hjerterfri online gælder som oftest de samme regler som generelt, men der findes dog lidt forskellige udgaver.
Nogle spil er med flere eller færre runder, og nogle er, hvor man tæller til flere eller færre antal point end 100.
Husk altid at tjekke reglerne for spillet, inden du går i gang, for at få den bedste oplevelse.

Pointfordeling i Hjerterfri
Pointfordelingen i hjerterfri kortspil er helt central for spillets strategi, da målet er at ende med færrest point, når spillet slutter. I hver runde gælder det om at undgå at tage stik med hjerter og især spar dame.
Hver gang du får et hjerterkort i dine stik, får du ét point, mens spar dame koster hele 13 point. Det betyder, at du skal være ekstra opmærksom på, hvilke kort du tager hjem i løbet af runden.
En særlig situation opstår, hvis en spiller formår at samle alle hjerter og spar dame i samme runde. I dette tilfælde får spilleren selv 0 point, mens alle andre spillere får 26 point hver. Det kan vende op og ned på stillingen og er en strategi, der kan give et stort forspring, hvis den lykkes.
Derfor skal du altid holde øje med, om en af de andre spillere er ved at samle alle hjerter og spar dame, så du kan forsøge at forhindre det.
Det er altså ikke kun vigtigt at undgå point, men også at holde øje med, hvordan pointene kan fordeles blandt alle spillere i hver runde. Hjerter og spar dame er de pointgivende kort, og det er dem, du skal styre uden om, hvis du vil vinde hjerterfri.
Sådan tælles pointene
Efter hver runde i hjerterfri tælles pointene op, så alle kan se, hvor mange point de har fået. Har du taget stik med hjerter eller spar dame, får du point for disse kort. Hver hjerter giver ét point, og spar dame giver 13 point.
Hvis du har samlet alle hjerter og spar dame i samme runde, får du 0 point, mens alle andre spillere får 26 point hver – det kan virkelig rykke på stillingen!
Spillet fortsætter over flere runder, indtil en af spillerne når 100 point eller mere. Når det sker, tælles alle pointene sammen, og spilleren med færrest point vinder spillet.
Det gælder altså om at holde øje med både dine egne og de andre spilleres point undervejs, så du kan tilpasse din strategi og undgå at ende med flest point, når spillet slutter.
Spilstrategier og tips
Her findes en række forskellige strategier og tips til at spille Hjerterfri:
Det er også vigtigt løbende at holde øje med pointene hos de øvrige spillere, så du kan tilpasse din strategi og træffe de bedste beslutninger undervejs.
Hold øje med alle spillere
Når du er blevet mere erfaren med at spille Hjerterfri, kan du begynde at lægge mærke til de andre spillere, og hermed hvilket kort de lægger på bordet.
På den måde kan du få et overblik over, hvor mange point der er blevet uddelt i den gældende runde.
Sådan spiller du dine kort smart
Hvis du skal spille dine kort smart, skal du altid vælge det højeste kort med den samme kulør, som den der er på bordet.
Forestil dig f.eks., at din modstander har smidt en hjerter 7, og det er det højeste kort af denne kulør på bordet.
Hvis du f.eks. en hjerter 2 og en hjerter dame, så skal du tænke over, om du vil smide hjerter 2 eller dame for at have større chance for at samle alle hjerter på bordet.
Det kan være en fordel at gå efter første stik, hvis du har kortene til det, for så kan du bestemme retningen, for næste runde.
Spil dit laveste hjerte
I runder med hjerter bliver du nødt til at prøve at spille dit laveste hjerte. Det kan være svært ikke at afsløre, hvilke hjerter, du sidder med, for hvis du f.eks. smider en hjerter 2 som den første, kan dine modstandere muligvis regne ud, at du nu sandsynligvis kun sidder med højere hjerter tilbage på hånden.
Eller hvis du er heldig – ingen. Det kan derfor være fordelagtigt at smide en lidt højere hjerter ned, som f.eks. en hjerter 3, og satse på, at de andre spillere har højere hjerter, og på den måde får det gældende stik.
Undgå spar dame
Som nævnt er spar dame spillets værste kort, og man bør derfor grundlæggende undgå at få det i sine stik.
Et par gode fifs til at komme af med kortet, hvis du endelig skulle sidde med det på hånden er følgende:
- Hvis det er muligt, så smid kortet i en runde, hvor der spilles om en anden kulør
- Smid kortet i en spar-runde, hvor du satser på, at en af dine modspillere har en højere spar end dig selv, og dermed ender med stikket med spar dame.
Den sidste metode er mere risikofyldt, men lyder på at samle alle hjerterne og spar dame, da en regel her lyder, at alle undtagen dig modtager 26 point. Du selv får 0 point.

Sådan skal du ikke spille kortspillet Hjerterfri
Der er forskellige ting, som man skal forsøge at undgå, når man spiller:
- Undgå at tage hjerter tidligt: En af de mest almindelige fejltagelser i Hjerterfri er at tage hjerter tidligt i spillet. Dette kan give dig strafpoint, og det er normalt bedst at undgå at tage hjerter i begyndelsen af spillet, medmindre du har en god grund til det.
- Spil ikke spar dame for tidligt: Spar dame er det dårligste kort i spillet på grund af dets høje strafpoint. At spille det for tidligt kan gøre dig til et mål for de andre spillere, der vil forsøge at sørge for, at du får stikket selv.
- Lad ikke dine modstandere læse dig: Det er vigtigt at variere din spillestil og dermed ikke lade dine modstandere forudsige, hvornår du har visse kort. Hvis dine modstandere kan forudsige, hvilke kort du har, kan de altså udnytte det til deres fordel.
- Undgå at spille høje kort, når det ikke er nødvendigt: At spille høje kort tidligt i spillet kan tvinge dig til at tage stik senere, når det er mere ufordelagtigt. Prøv at bevare dine høje kort til senere i spillet, når det er mere strategisk for at undgå point.
- Spil ikke altid den samme taktik: At være for forudsigelig kan gøre dig til et let bytte for dine modstandere. Vær fleksibel i din spillestil og tilpas dig spillets udvikling.
- Ignorer ikke korttælling: At være uopmærksom på, hvilke kort der allerede er blevet spillet, kan føre til dårlige beslutninger. Forsøg at holde styr på kortene, der er blevet spillet, især hjerter og spar.
- Glem ikke målet: Husk, at målet med spillet er at undgå at tage pointkort. Nogle gange kan spillere blive fanget i at fokusere for meget på at vinde stik og glemme at undgå point.
Ved at undgå disse fejltagelser og være opmærksom på din strategi, kan du altså forbedre dine chancer for at spille Hjerterfri med succes og undgå at få for mange point.
At samle alle hjerterne
Som nævnt findes der en regel, hvor man kan give alle sine modstandere 26 point uden selv at modtage nogle af disse.
Denne strategi går ud på at samle alle hjerterne og spar dame, og på den måde få alle strafpointene selv, men i virkeligheden deler du dem ud til dine modstandere – du får selv 0 point.
Denne strategi er risikabel, men hvis din tildelte hånd er dårlig, er det måske en risiko værd.
Hjerter Es – Et særligt kort
Hjerter es er det højeste hjerte i hjerterfri kortspil og kan være både en fordel og en ulempe, alt efter hvordan runden udvikler sig. Fordi hjerter es er det højeste kort i hjerter, kan det være svært at undgå at tage stik med hjerter, hvis du sidder med det på hånden.
Samtidig kan hjerter es dog også bruges strategisk, hvis du har styr på spillet og kan kontrollere, hvornår du spiller det.
Hvis du går efter at samle alle hjerterne og spar dame i en runde, kan hjerter es være et vigtigt kort, fordi det næsten garanterer, at du får det sidste hjerterstik.
På den måde kan du sikre dig, at du får alle hjerterne og spar dame og dermed giver alle andre spillere 26 point, mens du selv slipper for pointene.
Hvornår er Hjerter Es farligt?
Hjerter es kan være et farligt kort at sidde med, især hvis du ikke har kontrol over spillets gang. Hvis du har mange hjerter på hånden, men ikke spar dame, risikerer du at tage alle hjerterne og dermed få point for dem, uden at kunne give de 26 point videre til de andre spillere.
Det kan hurtigt koste dyrt i pointregnskabet.
Samtidig kan hjerter es også være nyttigt, hvis du har en stærk hånd og kan styre, hvornår du spiller det. Hvis du kan samle alle hjerterne og spar dame, kan du vende spillet til din fordel og give alle andre spillere 26 point.
Derfor skal du altid overveje, hvordan du bruger hjerter es, og holde øje med, om andre spillere forsøger at samle alle hjerterne og spar dame i samme runde.
Hjerter es er altså et kort, der kræver omtanke og timing, hvis du vil bruge det til din fordel i hjerterfri spil.
Konklusion på Hjerterfri kortspil
Hjerterfri er altså et underholdende kortspil, som både kræver strategi og held.
Der findes forskellige strategier, og når man lærer spillet godt at kende, kan man tage flere af disse i brug.
Spillet kan både spilles med venner i virkeligheden, men også mod robotter og andre online spillere på nettet.
Ofte stillede spørgsmål
Hvordan er de højeste kort rangeret i Hjerterfri?
Rangeringen af kortene er meget standard: det højeste kort er es og herefter konge, dame, knægt, 10,9,8,7,6,5,4,3 og 2. Spillet foregår uden jokere, så disse skal sorteres fra inden spillets begyndelse.
Er der nogen aldersgrænse i Hjerterfri?
Der findes ingen aldersgrænse for, hvornår du må spille Hjerterfri. Så længe du er tryg ved dine modstandere, og de forstår spillet og dets regler, kan alle være med – både yngre og ældre!
Hvilke udgaver findes der af Hjerterfri?
Der findes en del forskellige udgaver af spillet, men der er oftest kun små variationer fra de helt grundlæggende regler, som tidligere er beskrevet her på siden. Orienter dig om de pågældende regler på den hjemmeside du spiller på, eller snak spillets regler igennem med dine venner inden I begynder.